A Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola elődje az Állami Artistaképző Intézet 1950. decemberében nyitotta meg kapuit, akkor még mint Állami Artistaképző Iskola. Az első évfolyam 1951. januárjában indult, 15 tehetséges növendékkel és néhány fős lelkes tanári apparátussal, egy belvárosi bérház első emeletén lévő tánciskola termeiben, az V. ker. Arany János utca 34-ben. Ez a pár helyiségben működő kis iskola volt a magja a magyar artistaművész-képzés központjának, mely az elmúlt évtizedek során számos fiatal artistát bocsátott útjára. 1973-ban készült el iskolánk mai épülete.

A korábban az Oktatási Minisztérium fenntartásában működő iskolát 2007 szeptember 1-től a Magyar Cirkusz és Varieté KHT. vette át, mint fenntartó, ezzel a hazai artista és cirkuszművészet egységes szerkezetébe integrálva.

Az artistaképző iskola létrehozásában, majd 1980-ban intézeti rangra emelkedésében komoly érdemei voltak az iskola első igazgatójának, Baross Imrének, aki egészen 1986-ban bekövetkezett haláláig állt az intézet élén. Munkásságának elismeréseképpen a fenntartó változás alkalmával választotta az iskola névadójának

A magyar cirkuszművészet kiemelkedő alakjai közül, fennállása alatt sokan megfordultak az Intézet falai között tanárként és diákként egyaránt. Így Domonkos Zoltán, "Deddy" bohóc, mint az első igazgatóhelyettese iskolánknak. A növendéke volt többek között Vidos Éva Rastelli dÍjas zsonglőr, az 5 Villám, akik közül a Csikász házaspár - Csikász János és Steiner Ilona - egy különleges rekord birtokosai, ők az intézet volt növendékei közül azok, akik a leghosszabb artista pályafutással büszkélkedhetnek.

Domonkos Zoltánt követően az igazgatóhelyettesi funkciót Dr. Szakáts Ödön vette át, és több mint húsz éven át volt Baross Imre közvetlen munkatársa. Nevéhez fűződik a 6 Tánde feszes-drót szám, a Hunor és a Tihany nyújtó produkció. Az előbbinek Deltai Károly, az utóbbinak Molnár László tanár kollégánk volt tagja. NyugdÍjba vonulását követően Aszalós Károly lett az intézet igazgatóhelyettese, majd Baross Imre halálát követően, mint igazgató, a nemzetközi kapcsolatok bővítése terén szerzett érdemeket. Az Astorelli gumiasztal csoport sikerei az ő munkáját dicsérik.

Az Intézet tanárai között volt többek között Hortobágyi Károly, a 8 Faludi ugródeszka szám megalkotója, Pataki Ferenc olimpiai bajnok tornász, Gács Rezső "Rodolfó", nemzetközi hírű bűvész, Markos József - "Alfonzó" és Szilágyi György humorista.

Az elmúlt évtizedek alatt az Intézet jelentős változáson ment át. Ma már évente 100 növendék, közel húsz tanár irányításával készül választott pályájára. Tantestületünket komoly művészi pályafutással rendelkező kiváló artisták, kitűnő torna szakedzők valamint tánc-, zene- és pantomim művésztanárok alkotják.